OŠ Nove Fužine je konec šolskega leta 2016/2017 gostila učence in učitelje partnerskih šol mednarodnega evropskega projekta iz programa Erasmus+ z naslovom GET MOVING! Take Part in the Future, ki na naši šoli deluje pod taktirko koordinatorice Irene Babnik. Srečanja se je udeležilo 24 učiteljev in učencev iz Finske, Latvije, Poljske, Portugalske in Španije. V okviru gostiteljstva, so naši učenci in mentorji organizirali dva mednarodna dogodka.

Prvi je bila mednarodna konferenca na temo »Migracije in demografija«, kar je bila tudi osrednja tema tokratnega srečanja. Na konferenci so učenci iz vseh sodelujočih držav in izbrani gostje predstavili svoja stališča in predloge ter ponovno opozorili, da so mladi pomemben del sooblikovanja družbe in naše skupne prihodnosti. Odzivi mladih na mednarodni konferenci so bili pozitivni, saj so videli smisel svoje aktivnosti in podajanja mnenj v družbi.

Drugi je bila mednarodna razstava plakatov z naslovom »Sočutje za prihodnost«, ki je bila v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje tudi del spremljevalnega programa BIO25.

Tako za konferenco kot za mednarodno razstavo, smo naše in tuje učence vsebinsko pripravljali z miselnimi delavnicami, kjer so učenci po metodi De Bono sestavili skupen manifest na temo Migracije in v okviru kreativne ulične skupine Fuskabo sestavili kulturno umetniško predstavo, ki so jo uprizorili na otvoritvi mednarodne razstave plakatov v grajskem parku na Fužinah. Otvoritev razstave je bil odmeven dogodek za celotno lokalno skupnost, saj je poleg eminentnih govorcev pritegnil zelo številčno publiko.

 

V okviru gostiteljstva smo našim gostom razkazali Ljubljano in jih za njihovo prizadevno delo in udejstvovanje nagradili z izletom na Bled.

 

Mednarodno srečanje smo zaključili s časovno kapsulo, kamor smo shranili skupen manifest in želje posameznikov za prihodnost.

Namen projekta je razvijati načine sodelovanja in temu ustrezne mehanizme, ki bodo učencem omogočili, da bodo svoja spoznanja in prepričanja razširili med lokalno in širšo skupnost. Projekt temelji na informiranju, debatiranju in deljenju spoznanj ter mehanizmih, ki so enostavni, učinkoviti in trajni. Slednji spodbujajo aktivno razmišljanje o temeljnih problemih, ki so del naše prihodnosti, številne neformalne izobraževalne aktivnosti, debate, konference, razstave, publikacije in prireditve, ki bodo mladim omogočile razvijati globlje zavedanje o naravi problemov, pred katerimi se bodo znašli in izboljšale njihovo sodelovanje v družbi.

PA NAŠI NAČRTI V PRIHODNJIH MESECIH?

Mladi v projektu pridobivajo avtentično izkušnjo sodelovanja v družbi. Sodelovanje, ki večinoma poteka v okviru šole, je že maja 2017 med gostiteljskim tednom seglo tudi preko šolskih meja. Postavitev razstave »Sočutje za prihodnost« v okviru BIO25, ki nam jo je omogočilo sodelovanje z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje,  je projektni skupini ponudilo nove ideje. Tema naslednjega mednarodnega srečanja se bo sukala okoli »oblikovanja in trajnostnega razvoja«. Projektna skupina se je tako odločila, da bo v oktobru 2017 v finskem mestecu Kokkoli predstavila zanimiv trajnostni izdelek, ki že od julija krasi šolsko dvorišče. Učenci naše šole bodo ostali mednarodni ekipi prikazali proces nastanka zunanjih stojal za slike od ideje do njene realizacije. Ob tem je pomembno poudariti, da so učenci za idejo stojaL razmišljali trajnostno, kar pomeni, da niso pozabili, kako uporabna bodo stojala tudi za naslednje generacije. Stojala so sedaj trajno postavljena v zunanji šolski prostor in bodo del letne razstave Forma viva Fužine.

Irena Babnik, koordinatorica in Jernej Šoštar, član projektnega tima

(Skupno 326 obiskov, današnjih obiskov 1)